Galgafarm borúlátó terve

2009.08.30. 16:19

Barakonyi Szabolcs képe a Galgafarm makettjéről az Index cikkéből>>>

Jövő hét vasárnap – szept 6-án - lesz Magyarország valószínűleg legkomolyabb ökotelepülésén, Galgafarmon nyílt nap, és oda majd ellátogatunk.
Véletlenül a kezembe került Galgafarm alapítási koncepciója Nagy Gábortól, nem egy különlegesen érdekes dokumentum, sok széplelkűség és sok sértődöttség dolgozik benne sok jóindulattal, egyetlen érdekes – és negatív – része az, amit a megújuló ennergiaforrásokról ír. Nem tudom, hogy mindez érvényes-e még, vagy a technika meghaladta, de azért ideidézem:


4.2. Energiaforrások. Jól meg kell gondolni, a legtöbb úgynevezett alternatív energiaforrásban bukta van. Különösen, ha túl nagy vehemenciával akarják neked eladni.
 4.2.1. A napenergia főleg 4.1.1. kielégítésére alkalmas. a) PASSZIV NAPENERGIA alkalmazásával az épületek fűtésigénye jelentősen csökkenthető. Ilyenek: tájolás, energiazónák kialakítása, üvegezett hőcsapdák, fokozott hőszigetelés, az épület és a környezet (domborzat, növényzet, mikroklíma, szélviszonyok, stb.) összehangolása az épülettel, hőtárolás, téli nyári gravitációs levegőkeringetési rendszerek kialakítása és még egy sor ügyes kis trükk. b) Melegvíz készítése NAPKOLLEKTOROKKAL. Ezek ügyes kis szerkezetek amelyek melegvizet produkálnak és ez fűtésre, fürdésre, mosogatásra az év egy részében külön értesítés nélkül felhasználható. c) AKTIV NAPENERGIA felhasználás csak akkor engedélyezett, ha az eszköz (napelem) készítéséhez felhasznált energia az eszköz élettartamának csupán tört része (jelenleg nem ez a helyzet, sajnos.) Ilyen lehet: hőszivattyú, napelemmel elektromos áram termelés, vízbontás, stb.
 4.2.2. Szélenergia: erre is vonatkozik 4.2.1.c) Egyébként a szélkerekek változatos skálája jöhet szóba, kettévágott
olajoshordótól (Savonius rotor) a komputervezérlésű automata váltóáram-termelő dán szélmalmokig. A fő korlátot itt az ország szélviszonyai jelentik. Nincs elég és nem állandó. Az egyenáram ezért merül fel az alternatívák között.
 4.2.3. Tűzifa. 4.1.1. és 2. kielégítésére alkalmas. Alapelv, hogy semmilyen biomasszából nem szabad többet felhasználni az adott területen, mint amennyi onnan az éves fotoszintézis ütemét alapul véve károsodás nélkül kitermelhető. Az erdőgazdálkodás ilyenformán másképp néz ki, az erdő részben élőhely, másrészt aktív működése hasznosítható (lombtrágya, energiaerdő, sarjgazdálkodás, szálaló vágás, stb.) és csak harmadrészben nyersanyaga egyéb tevékenységeknek (épületfa, bútor, ilyesmi.)
 4.2.4. Biobrikett. Ez sem varázsszer, de ügyesen beilleszthető a többi közé. A mezőgazdaságban keletkező és más módon nem hasznosítható szervesanyag megőrölve, összeszecskázva és préselve tűzianyagként működik. Az építészetben (lsd. ott) alkalmazott stabilizált vályogtégla prés erre is jó. Nyáron tégla, télen biobrikett.
 4.2.5. Biogáz. Ügyes kis szerkezet, szarból aranyat (érő metánt) csinál. Üzemeltetése nálunk a téli hideg időszakban problematikus, de nem megoldhatatlan.
 4.2.6. Hajtóanyagok: lehetőség van bőven, egyik sem tökéletes. A legtökéletesebb: nem kell annyit közlekedni. Maradjatok nyugton a feneketeken. (Mondom én, aki hetedhét országot bejártam. De hát az más. ) Dieselmotorba sajtolt repceolaj, benzinesautóba alkohol, metán, földgáz, hidrogén, elektromos autó, lendkerekes pörgettyű, kinek milyen beütése van. Persze a menő manó bicajon vagy hátaslovon pörget és nem riad vissza egy kis gyaloglástól sem. A mezőgazdaságban a lófogat sem istenkísértés.
 4.2.7. Van nekünk geotermikus energiánk is, amit hévíznek is hívnak. Bizonyos célokra (üvegház, fűtés, stb.) jó lehet.
 4.2.8. Hulladékhő (elfolyó melegvíz, kémény, hűtés, stb.)
 4.3. Miután szegények vagyunk és naivak, mindezekből úgysem sikerül minden igényünket fedezni. Ezért drótos villany is kell, meg benzin. De minél kevesebb kelljen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr51348725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása