Bioblitz az ökofaluban

2009.09.14. 16:00

Az első magyar Bioblitzen 152 féle poloskát, 22 emlőst, összesen 1656 fajt számláltak meg egy négyzetkilométeren. Azóta már 2863-nál tartanak. A Bioblitzet 1996-ban találták fel Washingtonban a U.S. National Park Service munkatársai. Ez a biológiai terepmunka egy szórakoztató formája, melynek lényege, hogy önkéntesek körülhatárolnak egy darab földet, és minden állatot, amit találnak, feljegyeznek az egysejtűtől a grizzly medvéig. Majd megszámolják és az eredményeket közzéteszik. A jelenség a massachusetsi Walden tó környékén rendezett fajszámlással váltott ki komolyabb figyelmet, azóta Biodiverzitás Napnak is hívják, és számos helyen ismétlik az USA-n kívül is. A gyűrűfűi Lovastanya sajtóközleménye:

Nálunk először a Baranya megyei Gyűrűfűn rendeztek ilyen eseményt. A mintegy 25 botanikus és zoológus résztvevő 24 munkaóra alatt 1656 féle fajt gyűjtött be, melyek pontos meghatározását bizonyos esetekben otthon, a mikroszkóp alatt fejezték be. Az eredménytől és a remek hangulattól fellelkesülve még a terepen döntés született arról, hogy a következő évben szintén Gyűrűfűn, csak néhány héttel későbbi időpontban fognak a kutatók összegyűlni. Azért kellett későbbre tenni, mert május végén néhány állatcsoport, így a poloskák, a kabócák és az egyenesszárnyúak (szöcskék, tücskök, sáskák) valamint a nagyobb testű rovarok csak lárvaállapotban voltak elérhetők. A 2007. évi Biodiverzitás Napot ennek megfelelően június 22-24. közt szervezték meg 37 fő részvétele mellett. Az összesített fajszám ekkor már 2000 fölé emelkedett. Gyűrűfű varázsa és az oldott hangulatú, de mégis szakmai légkör megtette hatását és a résztvevők 2008-ra is megszavazták a folytatást, most őszi időpontra tolva - főképp a gombák miatt. A Harmadik Magyar Biodiverzitás Nap megrendezésére végül október 10-12 közt került sor Gyűrűfűn, ismét a negyvenet megközelítő részvételi számmal.
A három évig tartó gyűjtések eredménye: egy 2863 féle fajból álló lista, rajta számos védett vagy különösen ritka fajjal.
Néhány csoport eredményei:
Mohák: 35
Zuzmók: 52
Gombák: 187
Edényes növények: 330
Egysejtűek: 53
Pókok: 140
Szitakötők: 24
Kabócák: 187
Poloskák: 152
Lepkék: 374
Madarak: 69
Emlősök: 22

A Biodiverzitás napok helyszíne, Gyűrűfű nem szokványos falu, hiszen egyszer a hetvenes években már teljesen kihalt, eredeti vályogházait visszaadta a természetnek, fő utcája ma inkább hasonlít erdei csapásra, mint útra. A kilencvenes években azonban infomatikusok, tanárok és természetvédők újralapították a festői fekvésű falucskát – immár ökológiai alapokra szervezve falusi létüket.

A nyolc család által lakott különleges, kicsi település házai természetes anyagokból épültek. Helyben záródó vízrendszere, napkollektorai, biogazdálkodása, lakóinak takarékossága, 5 éve kiválóan működő, minősített erdei iskolája hiteles példát nyújt a fenntartható életmód megélésére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr321379228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása