Délegyházai ökogiccs

2009.09.04. 12:52

Múlt hétvégén megnéztünk egy különös hibrid ökotelepülést. A Délegyházai Robinson Park területe korábban mezőgazdasági terület volt, de jelenlegi tulajdonosai megörökölték, és készítettek rá egy új területrendezési koncepciót, azaz belterületté nyilváníttatták. A telep lelke a 16 hektáros telek közepén hullámzó négyhektáros tó – nagyon szép, lehet benne úszni, beállt benne az ökológiai egyensúly, még kacsák is vannak rajta – tényleg nem is tudom mit nem adnék érte, ha erre a tóra nézne a telkem és minden reggel kétszer átúszhatnám.

Ez valójában egy rafináltabb ingatlanfejlesztési projekt, melyet az tesz lehetővé, hogy Délegyházán olyan magasan van a talajvíz, hogy elég ásni egy nagy gödröt, mindjárt tó lesz belőle. Ökológiai háttere annyi, hogy a tó ökoszisztémáját fent kell tartani, hat méter mélyből tiszta vizet nyerhet aki kutat ás, és a telek köré galériaerdőt telepítettek őshonos homoki akácokból, ami szabályozza a mikroklímát és megfogja a környező mezőgazdasági területekről felszálló port.
Egy 1000 nm-es telek kb 7 millió forint, de valószínűleg meg lehet kapni már hatért is, ami egy kicsit borsos, de nem elképesztő – végül is vízparti telek. Vannak azonban nagyobb gondok is. Az őshonos galéáriaerdő sajnos nem valami szép – a homoki akác nem egy csinos fajta, szellős, kusza, nem otthonos. Bármerre néz a látogató a horizontot gigantikus magasfeszültségű áramvezetéket tartó tornyok szabdalják, ami folyton valami erőmű közelségére emlékeztet, ahonnan ráadásul a park is nyeri az energiát, hiszen saját energiaforrás nincs.
A legnagyobb baj az egésszel mégis az, hogy látszik rajta, hogy nemrég még szántó volt, és a legidősebb növényzet is hat-hét éves. Egyszerűen nem kultúrtáj, hanem inkább gazos meddőhányó. Ez persze évtizedek kérdése, és változhat, ha ügyesen bánnak a tájjal. Ez egyelőre nem garantált.
Jelenleg a leendő harmincból kb három ház áll, ezek mind túl nagyok az adott telekre, giccses, újgazdag terpeszkedésüket nádtetővel igyekeznek ellensúlyozni, ízléstelen modern formájú ablakokon néznek ki és mindenféle hajlított faszerkezetekkel temetik a jóízlést. A legpöffeszkedőbb kivágatta a mindössze két-három sor mély védőerdőt, és így elérte, hogy a nappalija ablakából konkrétan egy óriási szántóra lát, ahol porördögöket üldöz a szél a kombájnok nyomában. Ennek ellensúlyozására kicsit arrébb telepített 6 db egy méter magas tuját. Hát ugye nem pont ilyenekkel akarunk együtt lakni – eleve aki képes arra, hogy feleslegesen kivágjon fákat, azt… azt nem értem.
A megvalósult 1. lépcső egy másik kis mesterséges tó körül épült fel, ide épp csak bekukkantottunk és elborzadva láttuk, hogy közvetlenül a partra rátolva áll egy négy-ötemeletes zsupfedeles grand-hotel szerű jelenség, olyan rút, hogy a szemet kiböki, inkább nem is mentünk tovább. Mindezt úgy, hogy a zsupfedélen kívül az is meg volt adva, mindenki csak középpontos szimmetriájú házat építhet, mert az úgy környezetkímélőbb. Ebből a meghatározásból – én legalábbis úgy láttam – elég nyomi dolgok keletkeztek. Idézet: „A Robinson Hungary Kft. itt az Ökofaluban építette fel első, Magyarországon egyedülálló, Tóth Gábor által szabadalmaztatott építési technológiájú süvegházát. Ahogy a neve is utal rá, ezek az épületek kör alaprajzzal rendelkeznek és forgástestfelületeik határoltak, süveg alakúak.”
A tulajdonosok nagyon kedvesek voltak, a tó csodálatos, a koncepció üdvös – nem is értem, miért nem így épül minden város: egy tó+30 ház, és ez sokszor – a megvalósulás eléggé rögös és persze nem miattuk, hanem a vevők miatt. Egyetlen tanulság az Ökovárosunk számára: nem szolgáltathatjuk ki magunkat az ingatlanfejlesztői szemléletnek, mert akkor csapdába esünk. Van olyan, hogy hosszú távú telek-kölcsönzés?

Végezetül egy idézet a Robinson Park I leírásából – egy darabka tipikus new age-s nyafogás:
„ Különös emberek otthona, birodalma ez, mely az ide látogatókat is megérinti. Érezhetően ez a környezet egy pillanatnyi megálljt parancsol a mai rohanó világunkban még a véletlenül ide tévedők számára is és felhívja a figyelmet megbecsülendő környezeti értékeinkre.”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://okovaros.blog.hu/api/trackback/id/tr401348775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lápi lidérc 2009.09.04. 14:17:35

Hogy lehet egy telek 1000 nanométeres (nm), mikor az hossz-, és nem területmérték, és egészen pontosan 0,001 mm-re egyenlő?
Mondjuk ez 7 millióért nem olcsó, bármekkora széles legyen is emellett.

Mellesleg az akác Magyarországon nem őshonos.

halaloszto 2009.09.04. 14:23:31

@lápi lidérc: faszkivan hogy az emberek nincsenek tisztaban a mertekegysegekkel.

1nm az 0.000001 millimeter.

vajk

Nakedape 2009.09.04. 15:02:30

de az akác akkor se őshonos

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.04. 15:16:59

de nem délegyházi? És nem Délegyházai..sztem

Übermayer 2009.09.04. 15:17:24

ez Egyháza déli részén van? vagy Délegyházán? nem értem a kötőjelet a címben

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.04. 15:18:48

@Übermayer: Délnek vannak egyházai oszt arról szól

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.04. 15:23:44

mondjuk tényleg nem értem miért nem lehetett simán leírni,hogy:
Délegyházi ökogiccs - oszt jó napot

alternat 2009.09.04. 15:34:30

@lápi lidérc: A hülye ember mindemütt hülye marad.

nm -mel jelölik a négyzetmétert!

Tsabi 2009.09.04. 15:54:31

a haz szerintem izles dolga, akiknek nem jon be az organikus forma, azok majd terveztetnek magunkak olyat ami nekik tetszik. Nekem inkabb az boki a csorom, hogy nagyon öko, meg huha, de azt a sat antennat nem lehetett volna valahova kevesbe feltuno helyre rakni? Na nekem ez a gagyi. A blog meg a merjunk nagyot almodni projektek koze tartozik nalam, sok sikert hozza, bar a hozzaallasbol (adjatok energiadus foldet meg egy szeleromuvet) nekem az kovetkezik, hogy mas f*szaval azert meg mindig lenyegesen egyszerubb verni a csalant.

Secnir 2009.09.04. 15:55:34

@telekino:
Délegyháza az a délegyháziaké.
senki sem mondja azt, hogy aa délegyházaiaiké.
mert nehezebb kimondani.
De még egy varsányi sem mondja azt, hogy Dunavarsányiaiaké a varsányi szántó.

nm-el jelölik a négyzetmétert - sajnos, mert a billentyűzeten nem találják a ² jelet.
hivatalos iratokban is nm van írva. De ez inkább Grétsy tanár úr dolga lenne...

forumuser 2009.09.04. 16:00:15

@lápi lidérc: Vazze, négyzetméter, csak nem tudta, hogy kell felső indexet írni. Egyébként elég gyakran használják az nm rövidítést is, szövegkörnyezetből tudni lehet, micsoda.

Makkasz 2009.09.04. 16:05:06

Nincs olyan fafaj hogy homoki akác.
Az akác nem őshonos fafaj, csakúgy mint a tengeri, paradicsom, paprika Amerikából származik.

mint erdőmérnök, mély tisztelettel.

forumuser 2009.09.04. 16:05:41

@lápi lidérc: (De ezt nyilván jól tudod, csak kötözködsz.)

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2009.09.04. 16:17:54

Látom, a legtöbb embernek "lejött a lényeg".
Még hányan fogjátok a négyzetmétert meg a helységnevet fikázni? Ha már egyvalaki megírta, a többi egyértelműen csak nyegle kötözködés.

"A legnagyobb baj az egésszel mégis az, hogy látszik rajta, hogy nemrég még szántó volt, és a legidősebb növényzet is hat-hét éves. "

Hadd utaljak arra, hogy Telki, ami egy időben az ország legfelkapottabb települése volt (és máig a "leggazdagabb" háromban benne van, az ott élők adói alapján) ugyanilyen kietlen szántóföld belterületbe vonásával vált elég gyorsan ingatlanparadicsommá - persze ma már látható az akkori nagy felívelés összes hátulütője.
De tény, hogy a legtöbb eladott telek szintén a pusztában kelt el - talán valamivel szebb panorámával persze, de tó nélkül. Bár ez a folyamat a kilencvenes évek elején indult, az újonnan parcelázott részek - ahol amúgy már többnyire 5-10 éve laknak - még mindig meglehetősen sivárnak hatnak, ellentétben a kevésbé felkapott volt üdülőterülettel, ahol már szépen fejlett növényzet van és sokkal barátságosabb környezet nyújt, bár a telkek sokkal kisebbek.

68nyara 2009.09.04. 16:28:57

@Tsabi: Már elnézést, de ez a ház nem organikus, hanem ronda. Akérmilyen izlésed is van, azért ez igen gáz. Látszik a képen egy db ajtó, boltíves, egy darab ablak szamárhát (jó, csúcsíves), három darab tetőtérben lévő ablak, szabvány téglalap.

Zsuptető, felette valami izé a csúcson, felette-mögötte oda nem illő kémény. A fa oszlopok, és a korlát megérnének egy külön tanulmányt. A lambéria borítás meg szintén. Ugyan a belső térről nincs kép, de az alakből ítlve jó lehet a helykihasználás, hacsak ne gyártatnak bele egyedi bútort/ágyat stb.

Ja igen, és mint már írták az akác nem őshonos faj. Nem is védendő egyébként.

Secnir 2009.09.04. 16:41:37

@68nyara:
...és kifejezetten jól mutat a közepén a parabolaantenna :)

68nyara 2009.09.04. 16:44:10

@Secnir: azt el is felejtettem :-)

Tsabi 2009.09.04. 16:59:54

@68nyara: mondom izles dolga. De gustibus non est disputantum. A lamberia speciel nekem se jon be, a tobbi meg eklektikus, de legalabb nem ez a hazgyari formedveny. Azert megneznem az eredeti tervrajzot, siman elkepzelhetonek tartom, hogy a lamberias resz eredetileg erkelykent funkcionalt volna. A sat antennat meg en is irtam, hogy gagyi.

Su Larsen (törölt) · http://sularsen.com 2009.09.04. 17:46:32

A ház tényleg gáz.Kevésbé organikus mint inkább összedőlő hatást kelt benne. Viszont az ötlet nagyon tetszik.

TonyCaviar 2009.09.05. 09:00:29

Elnézést a bénaságokért, gyerekcipőben járok, rohanvást írtam, nem gondoltam volna, hogy bárki is látja, (kint volt címlapon?) címet kijavítottam, az akácnak utánanéztem, stb...

molesz 2009.12.15. 20:22:06

Most voltam teleknézőben az Ökofaluban. 900 NÉGYZETMÉTER 4 milla, amelyiknek meg 45 MÉTER a parti része és 1650 NÉGYZETMÉTER a telek kb 10. szerintem nem sok. Most is délegyen lakom csak a másik végében. Szeretem a tópartot hozzá lehet szokni. Újpestről jöttünk ki háát nagy a különbség

Larry35 2010.03.24. 13:49:45

Mi itt vettünk 2 egymás melletti területet 2008 ban összesen 2100m2 -es a telek. Az egész család, testvérem és szüleim is ide fognak költözni. mediterrán jellegű házat terveztettünk 3 család részére óriási terasszal (kb 150 m2). A cikk írónak igaza van abban hogy a megépült házak a telek méretekhez képest óriásiak és finoman szólva nekem sem igazán tetszenek. Ezért mi nem is követjük a példájukat. Talán majd nagyobb sikerrel illesztjük be a sajátunkat a területbe. Az már biztos hogy a beépített terület esetünkben sokkal szellősebb lesz. Ami a környezetet illeti tudomásom szerint a tavat 10-11 éve csinálták és a telepített akác kb. 6 éves, de a tó (6méter mély nem bánya tó) sok mindenért kárpótol. A gyerekek nagyon élvezik főleg mikor telente 4ha-os természetes korcsolya pályánk van, nyári fürdési lehetőségekről nem is beszélve. Nem a "Palán" kell szoronganunk. Egyszóval nem bántuk meg hogy itt építkezünk, ráadásul ahogy előttem is írták ahogy Telkiben itt is kialakulhat majd valami hasonló. Rajtunk múlik.

Larry35 2010.03.24. 13:59:31

A szántóföldről annyit hogy valóban ott van,de 2009 ben az út másik felére is telepítettünk un. galériaerdőt. talán ez megoldja ezt a problémát. A nagyfeszültségű vezetékről pedig annyit, hogy a 22 ha-os terület egy kis részét (nem építési terület) érinti, a nyomvonala 2012-ben EU előírásoknak megfelelően áttelepítésre kerül azaz kikerül a környezetünkből. Egyébként vásárlás előtt utánajártunk a villamos szolgálatónál és ha jól emlékszem egy 20 megavattos vezetékről van szó. Ha bárkinek kérdése lenne a területtel kapcsolatban szívesen válaszolok

rózsaszin leves 2010.05.10. 00:29:34

Azért ne keverjétek félre a dolgokat. Ennek a giccsbirodalomnak semmi köze Délegyházához. Még tiltó tábla is van bejáratain. Maszek buli, önmagukat elitnek vélő embereknek. És, ha igazi grófot , esetleg feleségét is látni akarjátok, aki egyben e település polgármestere is, csak nosza, álcahálójáról megismeritek,a górfi birodalmat... Az álcaháló lehetne egyébként Délegyháza jelképe is... Itt annyira elrejtik a demokráciát és a szólásszabadságot, hogy véleményeddel együtt csak kuss-ban közlekedj...
Erdélyi István

rózsaszin leves 2010.05.31. 22:45:40

Mindenki, mindenről beszél, hogy ilyen fák, meg olyan ökogiccs... De elfeledkeztek arról, hogy a giccsvárhalmazban él a település, napokban bukott polgármestere, aki egyben nem röstellte törvénytelenül még a polghármesteri székben is használni férje után a grófi címet... Ja.. És biztos, annyira giccses a házuk, hogy katonai álcaháló takarja el a belátást...
süti beállítások módosítása